Vad innebär SEO? En how-to guide...

Vad innebär  SEO? En how-to guide om hur du arbetar med det på din hemsida.
 

När du publicerat innehåll på din hemsida så är det för att du vill att någon ska se det. SEO, eller Search Engine Optimization som akronymen står för, bygger på att optimera sin hemsida efter bästa möjliga praxis för att ranka så högt som möjligt hos sökmotorer likt Google.

Genom att hamna högt uppe bland sökresultaten är chansen större att besökare klickar på just din hemsida när de behöver en produkt, tjänst eller bara söker svar på en fråga. När sökningar görs på exempelvis Google så matchas sökord och fraser med hemsidans innehåll och sedan indexeras de matchade sidorna i rangordning utefter auktoritet, och dem med högst auktoritet hamnar högst upp.

Men vad innebär det egentligen att optimera sin hemsida för detta ändamål? Det ska vi gå igenom nu!

Illustration av Lopi studio 2023


SEO består av flera olika moment

Sökordsanalys

Sökordsanalys är arbetet med att identifiera de nyckelord och fraser som potentiella kunder använder för att söka efter produkter eller tjänster relaterade till ditt varumärke. 

Konkurrentanalys

Konkurrentanalys är arbetet med att analysera konkurrenternas SEO-strategier och taktik i syfte att identifiera hur du kan förbättra den egna hemsidans ranking i sökresultaten, alltså komma framför/över/högre än konkurrenterna.

On-Page SEO

On-page SEO är arbete som utförs direkt på din hemsida och inkluderar analys av innehåll/nyckelord, strukturer och metataggar för att säkerställa att den är optimerad för sökmotorer. 

Teknisk SEO

Teknisk SEO innebär att man optimerar den tekniska strukturen på en hemsida, inklusive dess hastighet, prestanda, mobilanpassning och kod. 

Länkstrategi

Länkstrategi är arbetet med att analysera kvalitet och kvantitet av de inkommande länkar som pekar till din hemsida från andra ställen på webben samt identifiera möjligheter att bygga nya länkar som kan öka din hemsidas auktoritet enligt sökmotorer.

Tidslinje med blåa pilar som visar de olika parametrar som behövs för SEO

Illustration av Lopi Studio 2023

 

SEO är den bästa marknadsföringen du kan ägna dig åt, ish.

SEO är en avgörande aspekt av all digital marknadsföringsstrategi och handlar om att optimera din hemsida så att den rankas högre på sökmotorernas resultatsidor (SERP) och lockar mer organisk trafik.

Det är inte en engångsåtgärd utan ett långsiktigt och kontinuerligt arbete som anpassas över tid för bästa resultat.

Ökad synlighet

Genom att optimera din hemsida för sökmotorer förbättras din hemsidas synlighet i sökresultat, vilket ökar trafiken till din hemsida vilket genererar fler leads och ökad konvertering. 

Högre sökmotorranking

SEO kan hjälpa din hemsida att rankas högre på sökmotorernas resultatsidor (SERP), vilket gör det lättare för potentiella kunder att hitta dig när de är i behov av, och öppna för att höra mer om ditt erbjudande. 

Bättre användarupplevelse (UX)

Åtgärder du gör för SEO gynnar även användarvänligheten på din hemsida, så det är en win-win. Förbättrad användarupplevelse leder till ökat engagemang, att besökare spenderar längre tid på din hemsida och i slutändan är enklare att konvertera till betalande kunder.

Mer riktad trafik

SEO kan hjälpa till att locka mer riktad trafik till din hemsida, vilket innebär besökare som är mer benägna att vara intresserade av just dina erbjudanden och redan befinner sig långt ner i köptratten (är redo att genomföra köp).

Konkurrensfördel

Om din SEO är bättre än konkurrenternas så ger det dig en konkurrensfördel på sökmotorernas resultatsidor. Detta kan hjälpa dig att sticka ut från konkurrenterna och locka fler kunder till din business.


Såhär fördelas klickfrekvensen i Google mellan de fem första resultaten

Illustration av Lopi Studio 2023

 

Lite mer siffror

- Det första resultatet i Google får 34 % av den organiska trafiken 
- Förbättring från #2 till #1 kommer att fördubbla din organiska trafik 
- Positionen #1 är värd #2, #3, #4 och #5 tillsammans 
- Bara #1 i sig är mer värd än #5-#20 tillsammans
- Men det största hoppet (143%) är från #11 till #10. Alltså att ta dig från sida 2 till sida 1.

Källa: pollthepeople

 

Så nu vet du lite mer om vad som ingår i SEO-arbetet, varför det är viktigt för din business men också hur förbättrad placering i sökresultat drastiskt ökar dina chanser för organisk och riktad trafik. Nu kommer vi gå igenom lite mer praktiskt hur du kan jobba mot en sökmotoroptimerad sida.

 

1. Sökordsanalys

Sökordsanalys innebär att man undersöker och väljer ut de mest relevanta sökorden för din business som samtidigt har en bra sökvolym på Google. Dessa ord ska sammanfatta din business, nisch och vara ord som dina potentiella kunder använder sig av när de är i behov av ditt erbjudande. Dina nyckelord ska sedan användas strategiskt och konsekvent i din hemsidas rubriker, texter och metataggar.

Nedan kommer förslag på gratis verktyg du kan använda för att genomföra en sökordsanalys, samt korta instruktioner på hur du kan använda dem.

Hitta sökord med Google Sök

Att använda Google Sök är en jättebra start för att analysera sökord. Börja med att söka på ord relaterade till ditt business eller nisch. Om du till exempel säljer cyklar kan du söka efter "köpa cykel" eller "mountainbikes".

Relaterade sökningar
Gå sedan ned till botten av sökresultaten och titta på "Relaterat till den här sökningen". Där listas relaterade sökord och fraser som faktiska människor sökt efter. Använd dessa relaterade sökningar som inspiration för ytterligare sökord att rikta in din SEO-strategi på. Du kan till exempel lägga till "mtb cykel dam" eller "mountainbike barn" till din sökordslista eftersom de enligt Google är populära sökningar relaterade till cyklar.

Relaterade sökningar till en sökning med nyckelordet ”mountainbike” som gjorts på Google

Automatisk drop-down
Du kan också använda Googles automatiska dropdown för att hitta sökord. Skriv en fråga i sökfältet som någon skulle kunna ställa för att hitta din hemsida och se vilka förslag som dyker upp. Dessa förslag kan ge dig idéer för ytterligare sökord att rikta in sig på. 

Hitta sökord med Google Trends

Google Trends startsida med en sökruta där man kan utforska trender kring sökord

A/B testing

Google Trends kan hjälpa dig att jämföra populära sökord relaterat till din bransch eller nisch. Genom att sätta sökord A och B mot varandra och se vilket som vinner i popularitet just nu, kan du justera dina nyckelord utefter resultatet. 

Innehållsoptimering 

Google Trends kan också hjälpa dig att identifiera populära ämnen och sökfrågor relaterade till din business. Genom att anpassa innehåll kring dessa ämnen kan du förbättra dina chanser att rankas högre i sökresultaten och locka mer organisk trafik.

Säsongstrender

Google Trends kan även hjälpa dig att identifiera säsongsbetonade trender och mönster i sökbeteenden. Genom att förutse dessa trender och optimera ditt innehåll och din SEO-strategi därefter, kan du locka till dig mer trafik och öka dina chanser att omvandla besökare till konsumenter. 

När på året trendar ditt erbjudande? Finns det ett mönster för NÄR behovet för ditt erbjudande uppstår/ökar?

Lokal SEO

Google Trends kan slutligen även hjälpa dig att förstå regionala variationer i sökvolym och intresse för specifika sökord. Detta kan hjälpa dig att optimera ditt innehåll och din SEO-strategi för specifika platser och locka mer lokal trafik till din hemsida. 

Exempelvis genom att koncentrera en kampanj i områden där ditt erbjudande är mer efterfrågat, och på så vis undvika att betala för kampanjen på platser där intresset är svalt.

Skärmbild av Google Trends där resultatet av sökordet "cykel" visas efter olika parametrar..

Hitta sökord med Google Ads

Google Ads är ett kostnadsfritt verktyg från Google som låter dig söka efter nyckelord och få data om deras sökvolym, konkurrensnivå och potentiella resultat i Google Ads-kampanjer. För att använda Googles Ads sökordsplanerare måste du ha ett konto, men du behöver inte köra en aktiv kampanj för att komma åt verktyget, vilket gör själva analysen gratis.

Här är stegen för att använda verktyget: 

  1. Gå till Google Ads startsida och logga in med ditt Google-konto. 

  2. Klicka på fliken "Tools & Settings" och välj "Keyword Planner" från rullgardinsmenyn.

  3. Välj alternativet "Discover new keyword" och ange ett ord eller en fras som är relaterad till ditt varumärke eller bransch. 

  4. Förfina din sökning genom att välja specifika filter som plats, språk och nätverk.

  5. Granska förslag på sökord och data om sökvolym, konkurrensnivå och potentiellt resultat i marknadsföring. 

Andra användbara verktyg med en gratisversion är Ahref och Answer the public

Skärmbild från Answer the public vilken visar sökningar relaterat till sökordet SEO

Skärmbild från Answer the public vilken visar sökningar relaterat till sökordet SEO

Long-tail sökord

Long tail-sökord är längre och mer specifika fraser som vanligtvis har lägre sökvolym och mindre konkurrens än kortare sökord. Det finns flera anledningar till varför långa sökord kan vara fördelaktiga.

Diagram som visar skillnaden på sökvolym och sannolikhet för konversion mellan korta och långa sökord och fraser så kallade ”long-tails”.

Illustration av Lopi Studio 2023 inspirerad av Semrush

Högre relevans

Long tail-sökord är ofta mer specifika och detaljerade, vilket gör att sökresultaten blir mer relevanta för användarens avsikt med sin sökning. Detta kan leda till fler klick och konverteringar. 

Lägre konkurrens

Eftersom long tail-sökord är mer specifikt har de vanligtvis mindre konkurrens från konkurrerande hemsidor som har liknande erbjudanden och försöker ranka högt på samma sökord. Detta kan vara enklare för din hemsida att ranka högt med längre sökordsfraser samtidigt som det lockar mer riktad trafik. 

Högre konverteringsfrekvens

Long tail-sökord kan locka användare som är längre fram i köpprocessen och som är mer benägna att konverteras till konsumenter. Detta beror på att längre sökordsfraser ofta indikerar en högre nivå av användaravsikt och ofta är en specifik sökning efter en viss produkt eller tjänst. 

Kostnadseffektivt 

Long tail-sökord kan vara billigare att buda på i betalda sökannonserings-kampanjer, eftersom de har lägre sökvolym och mindre konkurrens. Detta kan göra dem till ett mer kostnadseffektivt alternativ för dig med begränsad budget. 

Sammantaget kan long tail-sökord vara en värdefull strategi för varumärken som vill optimera sitt innehåll för sökmotorer och locka mer riktad trafik till sin hemsida.

Det är viktigt att komma ihåg att sökordsanalys är en pågående process, så du bör regelbundet granska och uppdatera dina sökord baserat på förändringar i sökbeteende och trender.



2. Konkurrentanalys

Konkurrentanalys inom SEO avser processen att analysera konkurrerande hemsidor för att få insikter i deras SEO-strategier. Genom att identifiera luckor i deras SEO öppnar du upp möjligheter att förbättra din egen hemsidas ranking och synlighet gentemot dem. Det finns flera viktiga steg när man genomför en konkurrentanalys.

Identifiera dina konkurrenter
Det första steget är att identifiera de företag som konkurrerar med dig på sökmotorernas resultatsidor (SERP) för dina sökord. Alltså, vilka som rankar högre än dig på de sökord du vill åt.

Analysera konkurrenternas On Page-SEO
Därefter bör du analysera dina konkurrenters titel-taggar, meta-beskrivningar, innehåll, struktur, interna länkar och rubriker. 

Analysera konkurrenternas inkommande länkar
Analysera dina konkurrenters inkommande länkar för att se var de kommer ifrån och kvaliteten på dessa.

Identifiera konkurrenternas svagheter
Genom att analysera dina konkurrenters innehåll kan du identifiera luckor i deras täckning och hitta möjligheter att skapa innehåll som bättre tjänar din målgrupp.

Analysera konkurrenternas närvaro på sociala medier 
Sociala medier kan också ha en inverkan på SEO, så det är viktigt att analysera dina konkurrenters närvaro och engagemang i sociala medier. 

 

Genom att göra en grundlig konkurrentanalys kan du få värdefulla insikter i dina konkurrenters SEO-strategier, identifiera förbättringsområden i dina egna insatser och i slutändan förbättra din synlighet genom att ranka högre i sökresultaten.

 

3. On-page SEO 

Onpage SEO avser praxis att optimera innehåll och HTML-källkoden på din hemsida för att förbättra dess ranking och synlighet. Det innebär att optimera element så som din hemsidas innehåll, meta-taggar, URL-struktur och bilder.

Innehållsoptimering

Innehållet på din hemsida bör vara av hög kvalitet, relevant och optimerat med dina sökord. Använd dina sökord naturligt i ditt innehåll, rubriker och metabeskrivningar. Se till att hemsida är lätt skumma igenom, att ditt erbjudande är lätt att förstå (inom 5 sekunder från att besökaren landat på din hemsida) att det är välorganiserat och ger värde för olika slags demografiska grupper i olika steg av en köpprocess. Läs mer om kundresan här.

Hero, help, hub-ramverket är en strategi som utvecklats av Google för att hjälpa företag att skapa och distribuera innehåll som engagerar kunder och driver affärsresultat på en hemsida.

Använd varianter av dina sökord genom hela hemsidan för att hjälpa sökmotorer att förstå sammanhanget och relevansen av ditt innehåll. Detta kan också hjälpa dig att rangordna relaterade sökord och fraser. Undvik dock att överanvända dina sökord på din hemsida, eftersom detta kan ses som spam av sökmotorer och skada din rankning. Använd helt enkelt dina sökord konsekvent men naturligt.

Landningssidor

En landningssida är en sida som en användare dirigeras till efter att ha klickat på en länk, annons eller ett resultat i Google. Dess primära mål är att omvandla användaren till en kund genom att uppmuntra dem att vidta en specifik åtgärd, som att göra ett köp, registrera sig för en tjänst eller prenumerera på ett nyhetsbrev. En besökare tar sig ofta in till din hemsida via andra sidor än start, och oberoende av vilken sida den landar på (kanske tjänster, kontakt eller blogg?), så behöver den förstå vad den förväntas utföra och varför. Välgjorda landningssidor är viktigt för SEO och spelar en stor roll i din digitala marknadsföringsstrategi.

Om du säljer cyklar och vill rankas högt för sökorden mountainbike och damcykel borde dessa ha egna sidor på hemsidan anpassade med egna rubriker, förklarande text, call-to-action och meta-taggar.


Metataggar

Din hemsidas meta-taggar, inklusive titel-taggar och beskrivnings-taggar, bör inkludera dina nyckelord samt ge en tydlig beskrivning av sidornas innehåll. För bästa resultat bör du hålla titel-taggar under 60 tecken och beskrivningar under 155 tecken (ink. mellanslag).

Titel-tagg är rubriken som visas på sökmotorers sökresultat och beskrivnings-tagg är den längre beskrivande texten.

Illustration av Lopi Studio 2023

URL-struktur

Adressen till din hemsida och varje undersida bör vara enkel, beskrivande och inkludera sökord där det är möjligt. Använd bindestreck för att separera ord i dina webbadresser för undersidor. 

Exempelvis www.dinhemsida.se/blogg/hur-du-lagar-ett-cykeldäck

Bildoptimering

Optimera bilderna på din hemsida genom att justera storlek (gärna under 500kb) samt använda beskrivande filnamn (inte bild395872395879257) och alt-taggar (beskrivande text som används av screen readers). Detta kan förbättra din hemsidas synlighet i sökresultat för bilder, exempelvis i Google Bilder. 


4. Teknisk SEO

Teknisk SEO hänvisar till processen att optimera hemsidans tekniska aspekter för att förbättra dess synlighet och prestanda. Det innebär att se till att hemsidan går att genomsöka, indexera och är lätt att läsa av för sökmotorer.

Intern länkning

Intern länkning avser processen att länka en sida till en annan med hjälp av knappar och klickbara texter. Dessa klickbara länkar har alltid en ankartext (den synliga “klicka på”-texten) som beskriver vart länken går. Ankartexter spelar en viktig roll i SEO eftersom det hjälper sökmotorer att förstå sammanhanget och relevansen för den länkade sidan. Sökmotorer läser av ankartexterna för att bestämma ämnet för den länkade sidan och för att avgöra dess relevans/rankning för människors sökfrågor i Google.

Navigation och engagemang

Interna länkar hjälper besökare att navigera på din hemsida genom att dirigera dem till relaterade sidor eller innehåll som de kan tycka är intressanta eller användbara och kan således hjälpa till att hålla besökare engagerade på din hemsida. Se alltid till att besökarna har någonstans att gå från alla platser på din hemsida så att de inte hamnar i en “återvändsgränd”. Se även till att det alltid finns en call-to-action (CTA), vilket är en tydlig knapp som visar vad du vill att besökaren ska göra på din hemsida. CTA pekar mot den handling du vill att användaren ska ta, exempelvis att ta kontakt eller genomföra en beställning.

Länkstrategi

Ett sätt att skapa auktoritet hos Google är att ha högkvalitativa inkommande länkar (eng. backlinks) från andra auktoritativa hemsidor i din bransch, alltså andra som länkar till dig från sina hemsidor. Att avgöra vad som är högkvalitativt kräver lite magkänsla, men ju större och auktoritativa sidor som länkar till dig, desto bättre.

En bra länkstrategi innebär alltså att identifiera relevanta och auktoritativa hemsidor som kan länka till din. Det kan du åstadkomma genom att skapa högkvalitativt innehåll som andra kommer att vilja associera sig med genom att länka till dig. Ett bra sätt att arbeta med din länkstrategi är att utveckla relationer med andra inom din nisch eller bransch som gynnar din målgrupp utan att konkurrera med dina erbjudanden, så ni kan ingå partnerskap eller samarbeten och sedermera länka till varandra.

Fyra Inkommande länkar från fyra externa hemsidor till

Illustration av Lopi Studio 2023

Ju fler högkvalitativa inkommande länkar du har, desto mer sannolikt är det att sökmotorer ser din hemsida som en pålitlig och auktoritativ informationskälla och en seriös business att rekommendera till sina användare.

 

Sammanfattning

SEO är processen av att optimera en hemsidas logiska och tekniska aspekter för att förbättra dess synlighet och rankning på sökmotorernas resultatsidor. Trots sin komplexitet är SEO otroligt viktigt för dig som soloentreprenör eller småföretagare. Genom att investera lite tid och resurser i en eller flera av de åtgärder vi gått igenom i detta blogginlägg kan du förbättra din hemsidas kvalitet, rankning och synlighet vilket i slutändan lockar riktad trafik till din hemsida och gör att din business växer organiskt.

 

SEO 1:1 Guidance

Behöver du hjälp med SEO-åtgärder till din hemsida i Squarespace? Med vårt erbjudande “Be my 1:1 Guidance” kan du boka Lopi Studio som din privata rådgivare för att förbättra din synlighet och ranking.

 
Föregående
Föregående

Vad är egentligen Squarespace?

Nästa
Nästa

Vad är Hero, Help och Hub?