Vad är egentligen Squarespace?

Vad är Squarespace?

Squarespace är en allt-i-ett-plattform för att bygga snygga och professionella hemsidor. De gör det inte bara enkelt att bygga sin hemsida, utan inkluderar också hosting- och domän, SEO-inställningar och marknadsföringsverktyg som integrationer av sociala medier, maillistor och formulär.



Till skillnad från WordPress (ignorera oss om du är ett Wordpress-fan) är Squarespace en absolut lättnad för icke-designers eftersom du inte behöver bråka med uppdateringar eller säkerhet. Med Squarespace som erbjuder en mängd inbyggda funktioner istället för plugins, behöver du inte oroa dig för att hemsidan ska crasha i händelse av en simpel uppdatering.


Det är en helt webbaserad programvara och går inte att ladda ned för användning offline. Deras servrar ligger i USA, Asien och Europa.

För vem passar Squarespace?

Squarespace är ett bra val för såväl privatpersoner, personal brands, småföretagare, entreprenörer, bloggare, konstnärer, fotografer, designers, coacher, organisationer och föreningar med flera som söker en lättanvänd, lättskött och kostnadseffektiv lösning för bygget av sitt digitala hem.

Det är ett smidigt verktyg som är enkelt att lära sig, då man redigerar direkt i visningsläge, vilket betyder att man i redigeringsläge ser den design som kommer visas i webbläsaren på desktop och mobil (ej surfplatta).

Stärka din business med en ny hemsida

Ha en professionell känsla och stil

Arbeta med ett tydligt grid-system

Ha en helt mobilanpassad hemsida

Kunna sköta allt med ett enda inlogg

 

Hur designar man hemsidor i Squarespace?

Squarespace finns i två versioner 7.0 och 7.1 samt två olika designverktyg, Classic Editor eller Fluid Engine. Vi pratar uteslutande om 7.1 och Fluid Engine, eftersom det är det primära och senaste tillagda designverktyget i Squarespace, ett drag and drop-verktyg som ger stor flexibilitet när det kommer till design och layout.

STARTA ETT NYTT PROJEKT

  • Du kan välja en färdig "Designer template" (mall på svenska) som man kan utgå ifrån. Mallarna är gjorda av experter, kompletta med strategiskt innehåll och snygg minimalistisk design. Du behöver bara byta ut text och bilder till ditt eget material så är du good to go live.

  • Eller så kan du sätta ihop din egen mall genom att välja olika färdigbyggda sektioner (som delar av en hemsida som man pusslar ihop efter tycke och behov).

  • Ett tredje alternativ är att du kan välja ett helt "vitt papper", en tom canvas/sida där du själv designar från grunden, och skapar din 100% din helt unika hemsida.

Med businessplanen och uppåt ingår avancerade funktioner som custom css och Javascript - vilket ger dig med förståelse för kod möjligheten att än mer skräddarsy din hemsida med Squarespace.

Squarespace olika planer (extern länk)

(Man rekommenderas ha grundläggande kunskaper inom kodning innan man lägger till anpassad kod då vissa kodändringar kan hamna i konflikt med den valda stilmallens underliggande kod.)

 

Hur skapar man en SEO-anpassad hemsida i Squarespace?

Squarespace har bra verktyg för SEO. Man kan lätt lägga in meta-rubriker, meta-beskrivningar (se bild ovan) men också Alt-texter för bilder, jobba med rubriknivåer, knapp-hierarkier och länkstrukturer - allt för att ranka bra på Google.

Squarespace analytics

Squarespace har även Analytics (extern länk)som gör att du enkelt kan hålla koll på statistik och trafik för din hemsida. Du kan med analytics förstå var besökare kommer ifrån, se vilka sidor som presterar bra och de som presterar sämre. Få data om hur länge besökare stannar på din hemsida och vilket innehåll de engagerar sig i.

Google analytics

Vidare kan man också koppla Google Analytics till Squarespace (extern länk) analytics för att få tillgång till data från Google analytics direkt i ditt Squarespace-konto.

 

Hur gör jag med domäner i Squarespace?

Ett domännamn är den adress som riktar besökare till din hemsida, exempelvis så är vår domän lopistudio.se.

Alla nya hemsidor med årsplan i Squarespace inkluderar en anpassad domän, gratis för det första året. Sedan kostar domänerna mellan $20 och $70 per år. Det går lätt att söka efter sitt önskade domännamn (extern länk) direkt i Squarespace, så får du direkt veta vad som finns tillgängligt och vad de kostar.

Hur gör jag om jag vill ha en .se-domän?

I dagsläget så har inte Squarespace .se-domäner direkt via deras domän-tjänst men faktum är att det går snabbt och smidigt att peka om en köpt domän, från exempelvis Loopia.se. Kortfattat så går det till så att man “säger till” domänen från Loopia att visa hemsidan i Squarespace genom att koppla dem samman via så kallade DNS-poster. Loopias tydliag guide (extern länk) förklarar tydligt hur man kan göra detta själv och det är faktiskt mer läskigt än svårt, så det är bara att kavla upp armarna och följa stegen så kommer det gå hur bra som helst!

Om du har en domän exempelvis från Loopia.se eller annan service som du vill rikta om till Squarespace, men känner dig obekväm med att göra det själv, så kan vi antingen göra det åt dig eller visa dig hur man gör, alltså att vi gör det tillsammans. Boka vår Be my 1:1 Guidance så tar vi det därifrån.

 

Hur översätter man en hemsida i Squarespace?

Om man driver ett business som riktar sig till en flerspråkig publik finns det plugins för översättning som man kan addera. Weglot (extern länk) rekommenderas av Squarespace och integreras enkelt direkt i Squarespace kontrollpanel utan någon kodning. De erbjuder en gratisversion för kunder med hemsidor under 2000 ord och som bara vill översätta till ett (1) annat språk.

Vi rekommenderar verkligen Businessplanen till dig med en liten till medium business och vars kundkrets finns över landsgränserna.

 

Vad kostar Squarespace?

Det finns fyra olika betalningsplaner att välja mellan -
- priset bygger på den funktionalitet som ingår.

Personal: 11 euro

Detta paket vänder sig till privatpersoner som vill blogga, bygga en portfolio eller andra personliga användningsområden.

Här ingår inte funktionalitet som professionell e-mail från google eller möjligheten att anpassa design med CSS och Javascript (stor nackdel tycker vi!). All slags komesiell funktionelitet med möjligheter att tjäna pengar på sidan saknas. 

Business: 17 euro

Detta paket vänder sig till till småföretagare som arbetar med en tydlig visuell identitet och vill ha full kontroll över innehåll och utryck samt behöver utökad funktionalitet för företagande. Business har samma funktionalitet som personal men även utökade marknadsförings-verktyg, fullständiga kommersiella möjligheter och Custom CSS och Javascript.

Commerce Basic: 25 euro

Detta är ett bra alternativ för mindre e-handel där utökade kommersiella möjligheter som checkout på domän, kundkonton, integration av webbshop på facebook och instagram, avancerat tagg- och kategori-sortering med mera.

Commerce Advanced: 36 euro

Detta är ett bra alternativ för avancerad e-handel eftersom den har alla möjliga verktyg anpassade för leverans, API intregationer till tredje parts backend system, övergiven kundkorgsfunktioner med mera. 

Good to know:

Squarespace har inget officiellt stöd för den svenska betalningstjänsten Klarna.

För full jämförelse av de olika paketen, besök Squarespaces hemsida (extern länk).

Betalningsalternativ och rabatter

  • Squarespace kan betalas månatligen eller årligen. Betalar man per år så sparar man 14%-29% av priset.

  • Dem erbjuder 50% till alla studenter (extern länk) under ett år.

  • Ofta har dem också rabatter på upp till 20% flera gånger om året - så håll utkik på deras hemsida om du planerar ett köp.

  • Om ni känner någon som har en hemsida i Squarespace kan du också fråga dem då det ibland trillar in erbjudanden till betalande kunder där dem uppmuntras ge en rabattkod till vänner och familj. lanserar.

 

SQUARESPACE CIRCLE MEDLEMMAR

Med oss får du 20% rabatt
valfri ny årlig Squarespace plan

Med Lopi Studio (alltså oss hehe) får du alltid 20% rabatt på varje ny årsplan när du köpt en av våra Premium Style-mallar eller anställt oss som din helt egna webbdesigner.

Dessutom levereras alla våra Premium Style-mallar med 6 månaders gratis test-period, till skillnad från de två veckor som är standard. Detta betyder att du kan ta den tid du behöver till att lära dig Squarespace och hur din nya hemsida fungerar innan du går live och behöver betala.

 

Sammanfattning

Fördelar:

+ Låg inlärningskurva

+ Bra helhetslösning (Allt-i-ett-plattform)

+ Användarvänligt gränssnitt

+ Custom CSS och Javascript (från businessplan och uppåt)

+ Bra verktyg för On-page SEO

+ Möjlighet till flerspråkig hemsida

+ Olika paketlösningar

+ Lätt och smidig mobilanpassning med Fluid Engine

Nackdelar:

Ingen gratisversion

SE-domäner behöver riktas om med DNS-inställningar

Ej stöd för den svenska betalningstjänsten Klarna

 

Är det något mer du skulle vilja få förtydligat angående Squarespace?

Kontakta oss så berättar vi mer

Föregående
Föregående

6 saker att tänka på när du skapar din strategiska hemsida

Nästa
Nästa

Vad innebär SEO? En how-to guide...