Squarespace VS Wordpress?

Det kan ibland vara utmanande att bestämma vilken väg man ska ta när det gäller att välja rätt plattform för ens hemsida.

Å ena sidan har WordPress etablerat sig som ett pålitligt och välkänt namn inom CMS-system (Content Management System) och är ett populärt val för många tack vare dess enastående flexibilitet och anpassningsmöjligheter.

Å andra sidan är Squarespace, trots att det är mindre känt i Sverige jämfört med WordPress, ett alternativ som vinner mark inom flera branscher. Det erbjuder en enkel och intuitiv plattform som passar många företag, särskilt inom service, underhållning och industri. Squarespace kan vara ett smidigare alternativ för de som söker en snabb och enkel lösning för att skapa och hantera sin hemsida utan att behöva kompromissa med en professionell och visuellt tilltalande stil.

Squarespace vs Wordpress enligt följande kriterier:

1. Bakgrund & förklaring

2. Flexibilitet & Design

3. Användarvänlighet

4. Sökmotoroptimering (SEO)

5. Säkerhet & Underhåll

6. Kostnad

 

Men först kommer en lathund för att bättre förstå texten:

Webbhotell: För att din hemsida ska vara tillgänglig online behöver den finnas på en server hos ett så kallat webbhotell.

Domännamn: Det är den unika adressen för din webbplats på internet (t.ex. www.minsida.com). Du kan köpa och registrera ett domännamn från olika domänregistrerare.

Teman/Mallar: Teman (Wordpress) och Mallar (Squarespace) är den design som styr utseende och layout på hemsidan. Det går också bra att bygga utan tema/mall.

Tillägg/Plugins: Dessa tillägg är extra funktioner och verktyg som kan läggas till för att öka anpassningsmöjligheterna och funktionaliteten på din webbplats. Utbudet är omfattande och inkluderar både gratis och betalalternativ för att tillgodose olika behov och önskemål.

Innehåll: Det hänvisar till all text, bild, video, ikoner och annat material som du lägger till på din hemsida för att göra den personlig och informativ.

 

1. Bakgrund & förklaring

Squarespace grundades 2003 av Anthony Casalena, en student vid University of Maryland. Vid den tiden, startade han upp Squarespace som ett personlig projekt för att skapa en bättre plattform för att hantera innehåll och bygga hemsidor. Han ville skapa en plattform som erbjöd enkelhet, kraft och design för användare utan teknisk kunskap. Det började som en hobby och växte sedan till ett framgångsrikt företag som idag erbjuder en rad olika tjänster för och runt bygget av hemsidor. Squarespace har vuxit till att bli det idealiska valet för de som strävar efter att skapa inte bara en hemsida, utan ett distinkt och stilfullt varumärke online.

WordPress grundades samma år (2003) och det är inte en överdrift att säga att den här plattformen har revolutionerat hur vi skapar och hanterar innehåll online. Faktum är att det är det mest använda innehållshanteringssystemet (CMS) i världen och används till allt från personliga bloggar till företagshemsidor och e-handelsplattformar. Wordpress användarvänlighet, flexibilitet och ständigt växande ekosystem av teman och tillägg gör de till det idealiska valet för mer komplexa och avancerade hemsidor.

 

Wordpress finns i två olika versioner, WordPress.com och WordPress.org.

För tydlighetens skull kommer vi här göra skillnad på dessa:

1. WordPress.org eller det som bara kallas Wordpress, är en öppen källkod som är helt gratis och kan laddas ned av vem som helst. Det är alltså en programvara som installeras på egen server från valfri tredjepartsleverantör. Eftersom WordPress.org är öppen källkod har man full tillgång till hela kodbasen och kan göra anpassningar direkt där för att uppnå exakt den design och funktionalitet man vill åt, vilket ger en nästan obegränsad flexibilitet. Det ger också möjlighet att välja det webbhotell som bäst passar specifika behov och krav när det gäller prestanda, säkerhet och pris. Det här alternativet kräver dock mer teknisk kompetens och mer frekvent underhåll.

2. Wordpress.com är ett kommersiellt företag som ägs av Automattic och erbjuder samma programvara som finns nedladdningsbar på wordpress.org. Skillnaden mellan de två är att wordpress.com erbjuder en all-in-one integrerad service som inkluderar designverktyg, webbhotell, säkerhet och kontinuerliga uppdateringar direkt på deras egna servrar. Rent praktiskt finns allt man behöver under ett och samma tak online och man betalar för smidigheten att slippa krångla. Detta innebär att man inte behöver bekymra sig om att hantera tekniska detaljer som underhåll eller programuppdateringar, vilket gör det till ett bekvämt alternativ för dem som vill fokusera på att skapa innehåll för att snabbt och smidigt kunna bygga sin närvaro online. Detta alternativ är jämförbart med den service som Squarespace erbjuder. För en mer detaljerad jämförelse mellan WordPress.com och WordPress.org, rekommenderar vi att besöka WordPress officiella webbplats.

När vi nu går vidare så vill vi vara tydliga med att vi endast bygger hemsidor i wordpress.com,
och det är också det vi menar när vi skriver “Wordpress”.

 

2. Design & Flexibilitet

Squarespace nuvarande designverktyg Fluid Engine (version 7.1), som släpptes januari 2020, är en drag and drop-redigerare, vilken ger möjlighet att skapa unika och professionella hemsidor. Med Squarespace kan man även smidigt och enkelt anpassa design med CSS-kod för att ytterligare skapa skräddarsydda lösningar. De har även ett stort bibliotek av mallar vilka är kända för att vara stilfulla, iögonfallande och professionella. Allt detta ingår i varje betalplan. Det finns idag även integrationer och plugins som ytterligare adderar design och funktionalitet vid behov.

Gutenberg, WordPress inbyggda designverktyg, gjorde sin debut 2018 och erbjuder grundläggande designalternativ. I WordPress är design och flexibilitet även beroende av det valda temat. Vissa teman har förinställda redigeringsalternativ som är fasta och svåra att modifiera. Men i WordPress är man inte begränsad till det inbyggda designverktyget; det finns också möjligheten att använda tredjeparts-sidbyggare som Elementor, Divi eller WP Bakery. Dessa sidbyggare ger avancerade redigeringsmiljöer som tillåter skapande av komplexa layouter och designelement med enkla drag-and-drop-funktioner och live-förhandsvisning.

Genom att använda en tredjeparts-sidbyggare ökar möjligheten att skapa en unik och lockande hemsida som drar till sig besökare. Dessutom finns möjligheten att lägga till CSS-kod för att finjustera hemsidan, samt ett stort utbud av plugins för olika behov. Även om det valda temat som sagt kan påverka möjligheterna, kommer plugins och tredjeparts-sidbyggare med avancerad funktionalitet för den skapade hemsidan. På så sätt överträffar WordPress Squarespace när det gäller design och flexibilitet.

 

Av flera skäl rekommenderas det att välja ett av de mest välkända, använda och flexibla teman som finns tillgängliga i Wordpress. Detta är viktigt för att säkerställa kompatibilitet mellan olika tillägg, teman och redigerare, samt för att få tillgång till aktiv support där du kan ställa frågor och få snabba svar. Dessutom är det avgörande för säkerheten att det valda temat fortsätter att genomföra nödvändiga uppdateringar.

 

3. Användarvänlighet

Squarespace Fluid Engine är en användarvänlig drag-and-drop-redigerare som gör det enkelt att skapa och hantera en hemsida. Det är idealiskt för företag som vill ha en professionell hemsida utan att sätta sig in i tekniska aspekter av det. Squarespace erbjuder ett enkelt och tydligt gränssnitt där användare kan administrera sina domäner, hemsidor och inställningar på en och samma plats utan känslan av överväldigande eftersom det är intuitivt och lätt att navigera, även för nybörjare. Denna aspekt gör det enklare för företag att ta över hemsidan efter leverans och självständigt kunna lägga upp nytt innehåll, byta ut bilder eller göra andra anpassningar vid behov. Hanteringen av en hemsida i Squarespace kommer även att vara billigare att delegera till en frilansare eller webbstudio då det är snabbt och enkelt, samt fritt från uppgifter som uppdateringar eller andra säkerhetsåtgärder som kan ta tid.

Wordpress å andra sidan, har en brantare inlärningskurva. Det krävs ofta något mer teknisk förståelse för att förstå hur saker hänger ihop, vad som behöver göras, vart det utförs samt hur redigeraren fungerar. WordPress gränssnitt är anpassningsbart vilket betyder att användare kan anpassa layouten beroende på val av tema, tillägg, widgets och sidbyggare vilket gör Wordpress mer flexibelt men också något svårare att lära sig. Gutenberg är utformad för att vara lätt att använda med enkel drag and drop-funktionalitet för att lägga till och anpassa olika typer av innehåll, men en stor frustration är att man inte kan se en live-förhandsvisning samtidigt som man designar vilket gör att man behöver växla mellan redigeringsläge och förhandsvisning för att veta hur de ändringar man gör faktiskt kommer se ut.

För att närma sig användarupplevelsen av Squarespace’s Fluid Engine (vilken är väldigt bra) så behöver man installera en extern sidredigerare i Wordpress, exempelvis Elementor, Divi eller WP Bakery.

Gutenberg designverktyg av wordpress
 

4. Sökmotoroptimering (SEO)

Squarespace har inbyggda funktioner för SEO direkt i gränssnittet, vilket innebär att man kan lägga till metataggar, alt-texter, arbeta med rubriknivåer, knapp hierarkier samt mobilanpassning. Squarespace har även ett SEO-tillägg för Google Chrome (SEOspace), vilket kan användas för att köra en fullständig check av hemsidan som identifierar nyckelområden som kan förbättras.

Wordpress kräver tredjepartstillägg för att skapa SEO-vänliga hemsidor, exempelvis är Yoast ett enormt populärt alternativ. Gratisversionen för detta tillägg ger SEO-funktioner som går att likställa med det som kan göras i Squarespace, men vid uppgradering till betalversion får man möjlighet att lägga till mer avancerade funktioner för att ytterligare maxa hemsidans rankingmöjligheter. Så för avancerad (betald) SEO är Wordpress absolut att föredra.

Wordpress inbyggda designverktyg Gutenberg är också SEO-vänligt då koden den skriver blir renare än den en sidbyggare gör, eftersom verktyget är integrerat i Wordpress, och inte läggs ovanpå. Externa sidbyggare skriver en hel del extra kod som man inte kommer åt, vilket har en negativ effekt på hemsidans prestanda och därmed också SEO. 

 

5. Säkerhet och underhåll

Squarespace tar hand om allt tekniskt underhåll, inklusive säkerhetsuppdateringar och backups, vilket gör det till ett bra alternativ när man vill ha en hemsida som håller sig uppdaterad och fungerar som den ska 24/7.

Wordpress kräver mer aktivt underhåll, inklusive att hantera säkerhetsuppdateringar och backups. Det är viktigt att ta sig tid att uppdatera alla teman och plugins för att säkerställa säkerheten för hemsidan över tid. Det är också här kompatibilitet är viktigt, att se till att alla teman, plugins och integrerat innehåll fungerar i symbios, för när något går fel kan det vara tidskrävande att hitta källan till problemet. Sådan support kan vi såklart hjälpa till med vid behov.

 

6. Kostnad

Squarespace erbjuder olika prisklasser, med månatliga eller årliga abonnemang. Betalar man årligen kommer man billigare undan. Kostnaderna inkluderar hosting, mallar, redigerare och support. Med Lopi Studio får ni 20% rabatt på årsavgiften första året. Dock har de ännu inte stöd för .se-domäner, och i det fallet ni behöver köpa en .se-domän rekommenderar vi Loopia som vi sedan omdirigerar till Squarespace. Vi designar våra hemsidor i Squarespace på Business-plan, vilket ger adderande funktionalitet som integrerat analysverktyg (vilket kan kopplas till Google Analytics), pop-ups, annoncement bar och möjlighet till adderande CSS och Javascript.

Business-plan kostar 24 € / månad när man betalar årsvis.

Läs gärna mer om Squarespace planer och priser för att få en fullständig bild.

Med Wordpress får man betala separat för hosting med passande betalplan, domän, redigerare och eventuella premiumteman och plugins. Men med det sagt är Wordpress fortfarande ett starkt alternativ för er företag som behöver stor flexibilitet, avancerad funktionalitet och har mycket innehåll. Vi designar hemsidor i Wordpress på Creator-plan, vilket inkluderar funktionalitet som automatiserade uppdateringar, möjlighet att installera tredjeparts-teman och plugins samt inbyggda verktyg för analys & SEO.

Creator-plan kostar 25 € / månad när man betalar årsvis.

Läs gärna mer om Wordpress priser och planer för att få en fullständig bild.

 

Sammanfattning

Valet mellan Squarespace och WordPress beror i slutändan på specifika behov, preferenser och teknik. Båda plattformarna har sina unika fördelar och nackdelar, och det är viktigt att noga överväga vilken som bäst passar den unika situationen.

Vid behov av en professionell hemsida med grundläggande funktionalitet så är Squarespace det bättre alternativet, vilket är fallet för de allra flesta serviceföretag och organisationer. Allt man behöver för att presentera innehåll på ett snyggt och tilltalande vis finns redan inbyggt. Plattformen erbjuder enkelhet och stil som passar väl för att presentera företagets verksamhet, tjänster och medarbetare. Dess användarvänliga gränssnitt gör det enkelt att skapa och hantera hemsidor, oavsett vilken identitet företaget strävar efter.

Med Wordpress kan man behöva ladda ned funktionalitet via plugins (funktionalitet som redan finns integrerat i Squarespace alla betalplaner.) För varje funktion finns det många plugins att välja mellan, vilket gör processen lite mer tidskrävande.

Däremot, söker man maximal flexibilitet med specifika och avancerade funktioner som inte finns i Squarespace, har behov av att hantera stora mängder innehåll såsom en omfattande blogg eller behöver en hemsida med många undersidor, då är WordPress det bästa valet. Med WordPress får man möjlighet att skräddarsy sin hemsida efter specifika krav och behov, och plattformen erbjuder ett brett utbud av tillägg och teman för att ytterligare anpassa hemsidan för att möta visionen.

 

Team Squarespace:

  • Om ni enkelt och snabbt vill lansera en snygg & professionell hemsida.

  • Om er verksamhet är inom service/organisation/industri och inte har behov av en större hemsida med komplex funktionalitet och/eller innehållsstruktur.

  • Om ni inte har tid eller intresse för tekniskt underhåll och vill undvika krångel med att ta sköta en hemsidan mer än visuellt och innehållsmässigt efter lansering.

  • Om ni vill ha en enklare prisbild med allt inkluderat.

 

Team Wordpress:

  • Om ni behöver maximal flexibilitet och anpassningsbarhet för er hemsida.

  • Om ni inte räds visst tekniskt underhåll.

  • Om ni kommer behöva mer avancerad funktionalitet över tid, lägg grunden i Wordpress redan nu.

  • Till sist; om ni redan är vana med Wordpress och trivs bra där!

 

Behöver ni ytterligare vägledning?

Vi hjälper er gärna att komma fram till den bästa lösningen för just ert företag.

 
Nästa
Nästa

Så maximerar du din hemsidas SEO i Squarespace